top of page

Zijn wij familie?

Wie is je opa vroeg ik? Ik kreeg de naam Sake van der Werff. Hij is in dit geval de overgrootvader.


Dat was een aha moment. Komt deze naam niet voor in mijn database? Nadat ik dat gecheckt had, zag ik dat deze naam twee keer voorkomt in mijn gegevens.


De overgrootvader is in dit geval de bekende Sake van der Werff. De hotelhouder op Schiermonnikoog. Zijn verhaal is op Google te vinden. Een geboren Fries, zoals zijn naam al doet vermoeden.


Maar wat is dan de link met mij? Ik zal je vertellen over mijn oma Van der Werf. Zij is begin vorige eeuw in Rotterdam geboren. Haar vader een Fries, haar moeder een Groningse en zij zijn getrouwd in Groningen eind achttienhonderd.


Na hun huwelijk naar Rotterdam vertrokken waar mijn overgrootvader in dienst is gekomen bij de, zoals het toen heette, politie te water. Enkele jaren later is mijn oma geboren.


Dan terug naar de database. Mijn oma heeft Friese voorouders en de naam Sake komt twee keer voor in mijn gegevens. Nou is dat laatste niet heel vreemd omdat een paar generaties eerder mijn voorvader getrouwd is met Maaike Sakes. Zo is ook de naam Sake in de familie gekomen.


Om te kunnen bevestigen dat de hotelhouder Sake van der Werff familie is, moest ik wat verder onderzoek doen. Dat zijn overlijdensgegevens openbaar zijn, maakt het dan wat makkelijker, want ook de namen van zijn ouders staan daarop vermeld. Ik zocht nog enkele generaties terug. En zo kwam ik uiteindelijk uit bij het gezin van Maaike Sakes.


Zij en haar man hadden vier kinderen. Twee jongens en twee meiden. De jongens zijn Albert en Sake. Ik stam van Albert af. En de hotelhouder Sake is vernoemd naar zijn verre voorvader en naamgenoot Sake. De familieband tussen de hotelhouder en mijn oma is hiermee bevestigd.


En degene die ik vroeg naar zijn opa? Hij is ‘toevallig’ de vriend van een collega entrepreneur. Zij en ik kennen elkaar al jaren. En zo blijkt dat ik de (achter) nicht ben van haar vriend. En ja, wij zijn dus familie.


Het is voor mij altijd weer belangrijk dat iedereen op de juiste plaats staat in de stamboom. Zo weet je wie je voorouders zijn. En zo weet je dus ook wie je zelf bent. Foto: Sake van der Werff / website Hotel van der Werff


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page