top of page

De brute moord

De Duitse stamboom van mijn jongens is uitgebreid. En met uitgebreid bedoel ik dat ik van alle kinderen uit een huwelijk ook weer alle kinderen in mannelijke lijn heb uitgezocht. Allemaal met dezelfde achternaam. De ongehuwde moeders en haar kinderen doen ook mee in deze genealogie.


Ongeacht of het om een uitgebreide familie gaat of niet, zijn er altijd personen waarvan de herkomst niet duidelijk is. Ouders zijn niet bekend en onderzoek stagneert. Soms duurt het jaren voordat er nieuwe gegevens worden gevonden.


Zo kwam ik Friedrich Wilhelm tegen in een online database. Zijn achternaam hetzelfde, zijn herkomst onbekend. Niet uit dezelfde streek als zijn naamgenoten. Zijn huwelijk en de vermelding van zijn beroep gaven uiteindelijk wat meer informatie. Zo was te lezen waar en wanneer hij was geboren en de namen van zijn ouders. Zij kwamen wel uit hetzelfde gebied als de naamgenoten.


Friedrich Wilhelm was arbeider in een munitiefabriek. Na jaren vond ik zijn overlijden. In dezelfde plaats waar hij woonde en had gewerkt. Doodsoorzaak zelfmoord. Leeftijd 77 jaar. Wat heeft hem ertoe gebracht? Wij zullen het nooit weten.


Zijn ouders had ik al heel lang in de database staan. Maar kinderen uit dit huwelijk waren tot op heden niet bekend. Nadat ik de geboortedatum van Friedrich Wilhelm had, kon ik gaan zoeken naar zijn doopgegevens¹. Broers en zussen heb ik niet gevonden.


Jaren heeft dit onderzoek stilgelegen. Behalve vader, moeder en zoon, kon ik niets van dit gezin vinden. Totdat er een nieuwe bron² online kwam. Daarin vond ik zijn ouders terug. Het was een triest verhaal.


Uit het krantenartikel bleek dat vader en moeder met hun zoon Friedrich Wilhelm in de stad op bezoek waren bij de zus en zwager van de vader. Daar is laat op de avond onenigheid ontstaan tussen de ouders en heeft de vader de moeder op brute wijze omgebracht. De zoon, toen vijf jaar oud, is hier getuige van geweest.


Het artikel in de krant was nieuws tot ver over de regionale grenzen. Het is een uitgebreid verslag van wat er is gebeurd. Tot in detail worden de omstandigheden beschreven. Het is echt gruwelijk om te lezen. Vader heeft zijn straf uitgezeten. Zijn zus, medeplichtig door het beïnvloeden van haar broer, heeft ook haar straf uitgezeten.


Het jaar dat zijn vader hertrouwde was Friedrich Wilhelm bijna zeventien jaar. Bij wie en waar hij heeft gewoond vanaf het moment dat zijn moeder werd vermoord, is tot op heden niet bekend. Ook het vinden van deze informatie kan nog weleens heel lastig worden.


Bijna 45 jaar is Friedrich Wilhelm als hij ver buiten zijn geboorteregio trouwt. Samen hebben zij geen kinderen gekregen. Na 10 jaar huwelijk overlijdt zijn vrouw. Daarna woont hij nog 22 jaar op dezelfde plek voordat ook hij, op trieste wijze, overlijdt.


Deze geschiedenis speelt zich af tussen 1870 en 1950. Voor genealogisch onderzoek is dit vrij recent. Onderzoek in Duitsland is anders dan in Nederland. Waar in Nederland gegevens meestal, en vaak voorzien van een digitale bron, via één website gevonden kunnen worden, is dat in Duitsland niet zo. De vindplaats van gegevens is per regio verschillend.

Behalve dat de burgerlijke stand in Duitsland veelal later dan in Nederland is ingevoerd, is ook de plaatselijke geschiedenis van belang om te kunnen achterhalen waar gegevens worden bewaard. ¹ In het overgrote deel van Duitsland is de burgerlijke stand pas ingevoerd in 1874/1876, terwijl dit in Nederland al in 1811 was. De ingangsdatum is afhankelijk van het gebied. Langs de Nederlandse, Belgische en Franse grens is deze vaak al vanaf 1798 ingegaan. ² Het krantenarchief van Nordrhein-Westfalen. Kijk voor meer informatie op https://zeitpunkt.nrw/ Afbeelding: Etsy - Dalia Costa



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page