top of page

Verwant aan Youri Mulder

Zuidoost-Groningen, wat ben je mooi. Ik kom er graag, in het land van de voorouders van mijn zoons. Heel veel jaren zijn wij er geweest. En altijd met open armen ontvangen. Nieuwe familieleden leren kennen en vele verhalen gehoord.


Voor tante Sietske, waar wij altijd logeerden, heb ik een kwartierstaat gemaakt. Een kwartierstaat is een stamboom die begint bij één persoon en uitwaaiert via beide ouders, grootouders, overgrootouders enzovoort. Er dan ontstaat er een kwartier. Hou je handen maar op 90 graden met de hoek naar beneden. Zo ziet het eruit.


Alle uitzendingen over voorouders en DNA-onderzoek kijk ik. Verborgen Verleden is één van mijn favoriete programma's. Iedere aflevering van dit programma gaat op zoek naar de verborgen familieleden van een gast. Iedere aflevering weer met iemand anders.


Ik kijk ernaar als genealoog. Ik zie het anders dan anderen. Ik neem de namen in mij op, verhalen en archiefinformatie worden onthouden. Het gaat mij vooral om bronnen en informatie die ik nog niet ken en kan inzetten voor de stambomen die ik bouw.


En toen kwam de uitzending met Youri Mulder. Natuurlijk wist ik al waar de familie van hem en zijn vader Jan vandaan komt. Uit dat mooie Zuidoost-Groningen, dicht tegen de Duitse grens.


Met belangstelling heb ik deze aflevering bekeken. De familiegeschiedenis gaat over het gebied waar ik zelf ook al jaren onderzoek doe. Hier komt deze familie Mulder vandaan. Dan hoor ik een naam die ik herken uit de kwartierstaat van tante Sietske. Gegevens worden genoteerd en nog diezelfde avond ingevoerd in het genealogieprogramma. Vervolgens laat ik het programma de familiebanden berekenen.


Ja hoor, daar is de match. Youri Mulder is de verre achterneef van Eddy en zijn broers, zoons van tante Sietske. Generatiegenoten zijn het. De oma van Eddy is de moeder van tante Sietske. Zij is Antje Mulder, dochter van sigarenmaker Christiaan Mulder.


Zo zijn deze familiebanden ook zichtbaar geworden. Dat is nou precies waar ik het allemaal voor doe. Hoe zijn wij met elkaar verbonden? Dat is een mooie vraag. En het zoeken naar het antwoord is nog mooier. Die zoektocht, ik geniet ervan!


Door de uitgebreide database die ik heb opgebouwd, heb ik Youri en Eddy via drie verschillende gezamelijke voorouders aan elkaar kunnen koppelen.

Foto: website Lyonpartners


Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page