top of page

De achternicht van Richard Groenendijk

Van beroep cabaretier. Wie kent hem niet? Uit zijn stamboom blijkt dat hij van Goeree-Overflakkee komt. Ooit twee eilanden, nu één. Dit is het meest zuidelijke eiland van de provincie Zuid-Holland en grenzend aan Zeeland.


Door de uitzending van Verborgen Verleden weet ik dat zijn familie hier vandaan komt. Hij was immers hoofdgast in één van deze afleveringen. De voorouders van Richard Groenendijk hebben vele generaties op dit eiland gewoond, gewerkt en geleefd.


Ik volg de uitzending met nog meer aandacht als ik een naam hoor die mij bekend voorkomt. Ik maak aantekeningen en na afloop ga ik op zoek in mijn database. Ik vind de genoemde persoon inderdaad terug. De gegevens komen uit de kwartierstaat die ik jaren eerder voor de moeder van een vriendin heb gemaakt.


Alle ontbrekende gegevens die nodig zijn om de familiebanden te berekenen, heb ik toegevoegd aan mijn digitale bestand. Zo worden familierelaties zichtbaar. En dan blijkt dat zij via twee verschillende voorouders aan elkaar verwant zijn. En daarmee staat onomstotelijk vast dat de moeder van de vriendin de achternicht is van Richard Groenendijk.


Beide keren via de familie De Vos. Eerst via een echtpaar met twaalf kinderen, waarvan slechts zes de volwassen leeftijd bereikten. De andere keer via de kleinkinderen van dit echtpaar. De mannen De Vos in deze stamreeks waren eeuwenlang bewoners van Ooltgensplaat. Toch trouwden zij ook met vrouwen buiten de Ooltgense gemeenschap.


Zo kwam onder andere één van hen van Buitensluis onder Numansdorp en een ander van Spijkenisse. De oudst bekende generaties in mannelijke lijn komen in de periode voor 1700 uit Sommelsdijk. Net als Ooltgensplaat ook op Flakkee gelegen.


Families zijn weer met elkaar verbonden. Iedereens staat op zijn eigen plek. Familiebanden zijn zichtbaar geworden. Het zijn de verhalen over onze voorouders die verteld mogen worden. Als wij het verhaal van onze voorouders kennen, dan weten wij ook wie wij zelf zijn.


Ook nu heb ik weer gebruik kunnen maken van mijn uitgebreide database. Deze heb ik opgebouwd in de ruim 35 jaar dat ik genealogisch onderzoek doe. Want ... het zit 'm immers allemaal in de naam. De naam die ons maakt tot wie wij zijn.


Foto: website Richard Groenendijk © Gemmy Woud-Binnendijk


Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page