top of page

Weet jij wie je voorouders zijn?

Heb jij je altijd al afgevraagd van wie je afstamt? Ben jij ook nieuwsgierig geworden en weet je niet hoe je moet beginnen? Ik help je op weg.


Begin bij jezelf en verzamel alle gegevens die je hebt van jezelf en van je ouders. Eén van de belangrijkste stappen in het onderzoek naar je voorouders is om te beginnen met wat je al weet en van daaruit terug te werken in de tijd.


Begin met het verzamelen van informatie van je ouders, ooms en tantes, grootouders, overgrootouders enzovoort. Kijk wat er nog te vinden is in jouw familie aan documenten. Verzamel foto's en noteer mondelinge informatie. Schrijf alles op wat je weet. Noteer namen zo volledig mogelijk. Voeg data en plaatsen toe. Wie hoort bij wie? Gebruik deze gegevens als basis voor je verdere onderzoek.


Ga een stap verder en zoek bij de gegevens die je hebt de geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes. Wees je ervan bewust dat bepaalde gegevens niet openbaar zijn i.v.m. privacy. Zo zul je geen geboorteaktes vinden van minder dan 100 jaar geleden. Voor huwelijksaktes geldt een termijn van 75 jaar en voor overlijdensaktes is dat 50 jaar.


Gegevens zijn online te vinden bij bijv. www.wiewaswie.nl. Lees de gevonden aktes ook aandachtig door. En schrijf alles op. Zijn de namen van ouders vermeld? Waar kwamen zij vandaan? Wat was het beroep van je voorouder? Wie waren getuige? Al deze gegevens kunnen later nodig zijn om nieuwe informatie te vinden.


Kijk ook eens naar volkstellingen. Wees je ervan bewust dat deze gevens niet altijd even nauwkeurig zijn. En mogelijk zijn er andere (officiële) documenten die je verder kunnen helpen bij het zoeken naar je voorouders.


Ben jij nieuwsgierig geworden? Begin dan vandaag nog.


En kom je er echt niet uit? Dan help ik je verder.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page