top of page

De DNA-test

Onlangs vertelde mijn oudste zoon dat hij een DNA-test had gedaan. Op mijn vraag wat hij wilde weten, antwoordde hij dat het gewoon voor de lol was. Zijn vrienden hadden ook zo'n test gedaan en hij dus ook.


Na een aantal weken kreeg hij de uitslag. Hij liet mij de geschatte etniciteit zien. Eerlijk gezegd zegt mij dat niet zoveel. Ik weet natuurlijk waar zijn voorouders vandaan komen. En het woord geschatte is een lastig woord in de genealogie.


Dan de DNA-matches. Ja, dat heeft meer mijn interesse. De namen die voorkomen als zijn naaste familie herkende ik. Deze namen komen ook voor in zijn stamboom. Dan valt mijn oog op een naam die ik nog nooit gehoord heb.


Een naam met het meest gedeelde DNA in centimorgans (cM) en de toevoeging als waarschijnlijk verwantschap een volle nicht van vader of moeder. Wikipedia zegt over de term volle nicht: Een dochter van iemands oom of tante, ook wel volle nicht genoemd.


Onder de naam van deze dame stond de naam van iemand die deze gegevens beheert. Ik heb contact opgenomen met deze persoon en gevraagd naar haar grootouders. En nadat ik deze had gekregen, begon de genealogische puzzel.


De grootouders waren zo gevonden in de stamboom van mijn zoon. Grootouders met 10 kinderen. Daar ergens moest de match tussen zitten. Ik heb al mijn data opnieuw bekeken en uiteindelijk bij het voorlaatste kind zag ik dat de achternaam van de aangetrouwde vader overeen kwam met de achternaam van de match in het DNA-overzicht.


Uiteraard heb ik deze gegevens toegevoegd aan mijn bestand en daarna in het genealogieprogramma geverifieerd wat de familieband is. Het klopt zoals het DNA-programma het aangeeft. Het genealogieprogramma geeft ook nog een toevoeging: één generatie verwijderd. Dat wil zeggen dat er een verschil is van één generatie. Deze dame is een volle nicht van de vader van mijn zoon.


En zo is ook deze puzzel weer opgelost.


Afbeelding: FreepikRecente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page