Genealogie is een wetenschap. Dat wil zeggen dat genealogie of stamboomonderzoek is gebaseerd op feiten. En dat deze feiten controleerbaar zijn. In een eerder blog heb ik het over het belang van bronvermelding gehad. Waarom is dit zo belangrijk? En welke gegevens voeg je toe? Uit ervaring weet ik dat het toevoegen van een bronvermelding helaas niet voor iedereen altijd even vanzelfsprekend is.
De bronvermelding is echter een essentieel onderdeel van genealogie omdat het de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van informatie die in een stamboom wordt vermeld, verhoogt. De basis van genealogie is het verzamelen van gegevens over voorouders en hun familieleden. Deze informatie moet zorgvuldig worden gecontroleerd en nagekeken voordat dit in een stamboom kan worden geplaatst.
Door middel van bronvermelding kan de herkomst van informatie worden vastgesteld. Bovendien kunnen anderen bij publicatie deze informatie raadplegen en de juistheid hiervan controleren. En bij bronvermelding wordt de kans op fouten en vergissingen bij genealogisch onderzoek verkleind. Het zorgt er ook voor dat informatie op de juiste wijze wordt verklaard en niet uit zijn verband wordt gehaald. Informatie die geen bronvermelding heeft is of niet gecontroleerd of is gekopiëerd. Voor beide geldt dat deze gegevens niet betrouwbaar zijn en dus niet ingevoerd kunnen worden in de eigen database.
Het vermelden van bronnen in een stamboom geeft ook aan dat de genealoog de regels en principes van stamboomonderzoek respecteert en toepast. Dat deze serieus bezig is met het doen van onderzoek naar de eigen familiegeschiedenis. Kortom, een bronvermelding is belangrijk voor genealogie omdat het de juistheid en de betrouwbaarheid van de informatie waarborgt.
Hoe ziet een bronvermelding eruit? Dit is een aaneenschakeling van broninformatie die uiteindelijk naar het juiste document leidt. Zo laat je zien hoe je aan deze informatie komt. Voeg bij het maken van een bronvermelding de volgende gegevens toe:
Rangschik gegevens van breed naar smal. Van (online) archief tot aktenummer. Hou eenzelfde indeling aan voor elke bronvermelding.
Uit welk archief of van welke online bron komen de gegevens? Volledige archiefnaam of website vermelden. Bijvoorbeeld Nationaal Archief, Stadsarchief Rotterdam, wiewaswie, Familysearch, MyHeritage of Ancestry, maar dit kunnen ook andere (online) archieven of (online) informatiebronnen zijn.
Vermeld provincie, gemeente en plaats, zodat geografisch duidelijk is om welke gegevens het gaat. Zo wordt bij meerdere gelijknamige plaatsnamen inzichtelijk welke plaats wordt bedoeld. Dit om latere misverstanden te voorkomen.
Noteer het archiefnummer en inventarisnummer. Dit zijn unieke nummers die aangeven in welk deel van het archief de betreffende informatie zich bevindt.
Laat zien uit welke periode de gegevens komen. Komt deze informatie uit de burgerlijke stand (BS)? Deze gegevens zijn in Nederland na 1811 bijgehouden. Of komen de gegevens uit de doop-, trouw- en begraafboeken, ook wel DTB? Deze informatie werd voor 1811, meestal door de kerk, bijgehouden. Andere bronnen kunnen ook zijn een (oud) notarieel archief bijvoorbeeld.
Geef aan om welke informatie het gaat. Geboorte, huwelijk, overlijden of begraven. Laat deze gegevens zien in je bronvermelding.
Noteer het eventuele paginanummer en het betreffende aktenummer. Paginanummers zijn niet altijd vermeld. Deze staan meestal links of rechts bovenaan de pagina. Als de pagina rechts bovenaan 23 is en er geen paginanummer vermeld staat op de volgende bladzijde linksboven is het (niet zichtbare paginanummer) op de volgende pagina 23v.
Voeg tot slot de datum toe aan de bronvermelding. Dit is de datum dat de bron wordt genoteerd of ingevoerd in de eigen database. Als onlinegegevens wijzigen staat vaak de laatste wijzigingsdatum vermeld. Door het noteren van een datum bij je bronvermelding weet je of eigen gegevens up-to-date zijn.
Hier een voorbeeld hoe het zou kunnen zijn: Bron: Allegroningers.nl, Groningen, Aduard, Lagemeeden, Archiefnummer 1621, Inventarisnummer 9, BS Geboorte[register] 1866, Paginanummer niet vermeld, Aktenummer 30, 16.04.2023